Özel Eğitimde Disiplinler Arası Yaklaşım Paneli Gerçekleştirildi
Disiplinler Arası Yaklaşım Panelinde ‘Engelli Bireyler’ Tamlamasına İtiraz
Fakültemiz Özel Eğitim Bölümü tarafından hazırlanan “Özel Eğitimde Disiplinler Arası Yaklaşım” konulu panel Mahmut Goloğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Programda “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nün tamlama yapısına ve tematik başlığına itiraz geldi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle farkındalık oluşturma amaçlı düzenlenen programa Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. Bircan Eyüp ve Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Çepni, Özel Eğitim Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Raziye Erdem, hocalarımız, misafir akademisyenler ve farklı bölümlerden çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda daha sonra panel bölümüne geçildi. Özel Eğitim Bölümümüzden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Aktaş ve Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yaşar Hayal ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Arzu Erden Güner söz aldı. Soru-cevap turları ile panel interaktif seviyeye taşındı.
Moderatörlüğünü Özel Eğitim Bölümümüzden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Aktaş’ın üstlendiği panele özellikle öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yaşar Hayal ‘Özel Eğitim ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü anlatarak başladığı sunumunda devamla özel gereksinimli çocuklar ve bunların tanımlama değerleri ile özel eğitim kapsamındaki hizmet modellerini sıraladı. Hayal’in çarpıcı tematik yaklaşımları dikkat çekti. Doç. Dr. Arzu Erden Güner, fizyoterapi hizmetleri hakkında güncel bilgiler aktarırken Dr. Öğr. Üyesi Burcu Aktaş da ‘Ailelerin hizmete dahil edilmesi’ni çarpıcı örneklendirmelerle anlattı.
Panel programındaki sunumunda “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nün tematik başlığına itirazda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Pınar Yaşar Hayal ‘engelli’ teriminin kullanılmasına karşı olduklarını belirterek “Temanın içinde sürekli ‘engelli’ sözcüğü geçiyor. Bunun yerine ‘yetersizliği olan bireyler’ ya da ‘özel gereksinimli bireyler’ dememiz daha doğrudur. 3 Aralık için de ‘kutlama’ sözcüğü kullanılıyor; oysa 3 Aralık kutlama değil, farkındalık oluşturma günüdür. Özel eğitimle çeşitli hizmetlerini sağladığımız bireylerimiz de ‘engelli’ değil; ‘yetersizliği olan’ ya da ‘özel gereksinimi olan bireyler’dir” ifadelerini kullandı.
Bahse konu yetersizliği bulunan insanlarımızın Türkiye nüfusunun yüzde 7’sini oluşturduğunu vurgulayan Hayal, “Buna karşılık yetersizliği olan her 100 bireyden sadece 22’si istihdamda kendine yer bulabiliyor. Yetersizliği olan bireylerin liderliğini güçlendirmenin, eğitmenin, küresel hedeflere ulaşmalarının ve daha kapsayıcı politikalarla sahiplenilmelerinin bir hak olduğu Birleşmiş Milletler tarafından yayımlamıştır. Bizim de ulusal anlamda bu ihtiyaç ve hakları göz önüne alarak farkındalık ve eğitimle işe başlayıp özel gereksinimli bireylerimize haklarını teslim etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Aynı konuya parmak basan Doç. Dr. Arzu Erden Güner de “Bu çağrışımlar önemli. Konunun sözcükler üzerinden anlamını kaybettiğimiz bir noktadayız. Yanlış kelime kullanınca hastalar bizi anlasalar da eğitimlerimizde doğru sözcükleri içselleştirelim. Sözsüz iletişim, iletişimin yüzde 99’u. Hareket parametreleri sözlü iletişimden çok daha belirleyici. Sözsüz iletişime önem verelim. Güçlü yönleri artırarak motivasyonu artıralım, onlara izin almadan dokunmayalım” dedi. Öğrencilere sahada karşılaşacakları olguları anlatan Güner, her hastalık ve handikabın kişiye özel alınması gerektiğinin altını çizdi.
Ailelerin özel eğitimde sürece katılmasının gerekliliği konusunda söz alan Dr. Öğr. Üyesi Burcu Aktaş “Engelli terimi bizim için de çok uygun değil ama tüm yönetmeliklerde bu şekilde geçtiği için biz de yönetmeliğe uymak durumunda kalıyoruz, bunun değişmesini biz de istiyoruz” dedi. Aktaş, ailelerin izlemesi gereken yol ve yöntemleri örneklerle izah etti. Program sonunda Fatih Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Bircan Eyüp ve Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Çepni tarafından panel etkinliğine destek sağlayan akademisyenlere teşekkür belgesi verildi. Dekan Yardımcılarımız ayrıca panele katılarak destek sağlayan öğrencilere de teşekkür etti.