Fatih Eğitim Fakültesi

I. Uluslararası Karadeniz Eğitim Bilimleri Kongremiz Gerçekleştirildi

Fakültemiz tarafından düzenlenen I. Uluslararası Karadeniz Eğitim Bilimleri Kongresi’nin açılışı görkemli törenle gerçekleştirildi. Kongrede 283 araştırmacı tarafından 113 yüz yüze, 61 çevrim içi olmak üzere toplam 174 sunum başarı ile gerçekleştirildi.

Kısa adı UKEBK olan bu yıl birincisi düzenlenen Uluslararası Karadeniz Eğitim Bilimleri Kongresi törenle başladı. Açılış törenine Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Çimer ve Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu’nun ev sahipliğinde Akçaabat Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Bayraktar, Akçaabat İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Usta ile dekanlarımız, müdürlerimiz, akademik ve idari personelimizle öğrencilerimizin yanı sıra yurtiçinden ve yurtdışından gelen konuk eğitimciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu şehit eğitimcilerimizi andıktan ve kongreye katkı sağlayanlara teşekkür ettikten sonra şunları kaydetti: “Üniversitelerin görevi sadece bilgiyi aktarmak değildir. 19. yüzyılda sınırlı kalan bu anlayışı birinci ikinci nesil üniversitelerde görsek de terk etmek durumundayız. Bilginin üretilmesi ve toplumla paylaşılması öncelikli olmalı. Nitelikten çok niceliğe, özden çok şekle, üretmekten çok üretilene odaklanma eğilimlerimizi birer özeleştiri olarak ele alabiliriz. İklim krizi, sürdürülebilirlik, eğitim sorunları, yapay zekâ ile ortaya çıkan risk unsurları; bunların doğru değerlendirilmesi için öğrenmenin daha fazla bireyselleşmesi şart. Buradan elde edilecek çıktılar toplumun problemlerini çözme noktasında değerli olacaktır.”

Ortaya çıkan yeni teknik ve teknolojik sorunların cevaplanması için eğitimcilere büyük görev düştüğünü belirten Demircioğlu, “Sadece mevcut bilgiyi aktarma yanılgısına düşersek bir Japon, bir Amerikalı ya da bir İngiliz gibi bu alanda mücadele ettiğimiz küresel güçlerin yetiştirdiği ülkelerin öğrencileriyle yarışacak öğrenciler yetiştiremeyiz. Problem çözen öğrenciler yetiştirmek zorundayız. Eğitim ve öğretim alanında dünyamızda ve ülkemizde değişim ve dönüşümler yaşanırken sınıfın ve okulun bazı öğrenciler tarafından sevilmediğini görüyoruz. Türk Eğitim Sisteminin büyük problemlerinden biri de budur. Öğrencilerin motivasyonunu yükseltemiyoruz. Çağın standartlarında öğretmen yetiştirmek için eğitim fakültelerini güçlendirmek durumundayız. Bu anlamda, kongremizin eğitim bilimleri alanında çok yönlü çözümler sunacağına inanıyorum” dedi.

Ardından kürsüye gelen Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Atilla Çimer de konuşmasında eğitim fakültelerinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaparken “Eğitim fakültelerinin farklı yapılanmalara gitmeden geliştirilerek korunması gerektiğine inanıyoruz. 100’e yakın üniversitemizde eğitim fakültesi var; ülkenin istediği öğretmenleri buralarda rahatlıkla yetiştirebiliriz. Öğrenci motivasyonunun düşük olmasının ilk sebebi, eğitim fakültelerinde istihdam problemi olmasıdır” dedi. “Yetiştirdiğimiz öğretmenler direkt olarak okullarda görevlerine başlayabilirse bu sorun aşılabilir” ifadesini kullanan Çimer, “Fatih Eğitim Fakültemiz 60 yılı aşkın zamandır Türkiye’nin en tarihi kurumlarından biri. Kongremizin yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde hem eğitim çalışmalarına hem öğretmen yetiştirme sistemine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Açılış programı çerçevesinde kayıt, tanıtım ve konuşmaların ardından Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Yalçın Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Bakıoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Cenk Önder Özen tarafından hazırlanan müzik dinletisi yapıldı. Müzik dinletisi sunan akademisyenlere birer teşekkür belgesi verildi. Müzik dinletisinin ardından ilk panel, “Yapay Zekâ ve Eğitim” konusunda verildi. Prof. Dr. Adnan Baki moderatörlüğünde Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Vasfi Nabiyev ile Trabzon Üniversitesinden Prof. Dr. Ünal Çakıroğlu ve Doç. Dr. Ali Kürşat Erümit sunumlarını gerçekleştirdiler.

İlk gün öğleden sonra yüz yüze ve çevrim içi oturumlara başlandı. Bilgi ve görüş alışverişinde bulunulan oturumlara yoğun ilgi vardı. Oturumlara cumartesi günü de devam edildi. Oturumlar tamamlandıktan sonra Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Dekanımız Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Selahattin Kaymakcı ve Prof. Dr. Kayhan Mehmet Kurtuldu kongrenin genel bir değerlendirmesini yaparak genç araştırmacılara bazı önerilerde bulundular. Ardından Dekanımız süreçte emeği geçenlere ve kongreye katılım sağlayan araştırmacılara teşekkür etti.  

Menüyü Kapat